Rädda ditt hår

Sommar betyder ledighet och lata dagar i solen. Dessvärre kan det också innebära solblekta slingor, sträva testar och kluvna hårtoppar. Känns det igen? Lugn, vi vet hur du räddar hårstråna hemma i badrummet – från rot till topp!

Börja i duschen

Ditt strandslitna burr behöver fukt, massor av fukt. Därför är det en god idé att börja återfuktningen redan i duschen med hjälp av vårdgivande schampo och balsam. Passa på att ge hårbottnen en välförtjänt massage när du masserar in schampot, så kickar du i gång blodcirkulationen – vilket i sin tur får dina hårrötterna att må prima. Skölj igenom håret med ljummet vatten. Att duscha i skållhett vatten verkar uttorkande på både din hud och ditt hår, så sänk temperaturen.

Återfukta med balsam

När du schamponerar håret öppnar sig hårstråna för att släppa ut smuts och fettavlagringar. Därför är det jätteviktigt att du efter schamponeringen stänger dem igen med ett balsam som verkar återfuktande. Handdukstorka håret ordentligt. Massera in balsamet över hela håret, men var lätt på handen vid hårbottnen och slösa desto mer på hårtopparna. Kamma gärna igenom håret med en glestandad kam, så att balsamet fördelar sig jämnt över varenda litet hårstrå. Låt verka i ett par minuter och skölj sedan igenom håret med ljummet vatten.

Stärkande hårmask

Precis som din hud mår bra av återfuktande ansiktscremer och bodylotions får ditt hår en extra kick av en stärkande och återfuktande hårinpackning. Hårfrisörer brukar rekommendera en dos i veckan, har du riktigt slitet och torrt hår kan du till och med behöva två. Inpackningen ger inte bara ditt hår en välbehövlig fuktboost, den stärker också dina hårstrån och gör dem bättre rustade mot slitage i framtiden. Handdukstorka håret genom att krama ur vattnet och låt det gärna lufttorka en stund. Inpackningar fungerar nämligen bättre i hår som inte är plaskvåta.

Maximera din inpackning

Inpackningar fungerar ännu bättre om de får verka tillsammans med värme. Samla upp allt hår i en torr och varm frottéhandduk och låt inpackningen verka så länge som förpackningen anger. Att låta en tio-minuters-inpackning sitta i dubbelt så länge ger, tvärtom vad du kanske tror, inte dubbel effekt. Står det tio minuter på förpackningen är det den tid som inpackningen behöver för att göra nytta. Frottéhandduken ger dock din inpackning maximal effekt, eftersom dess värme gör att de vårdande ämnena kickar igång. Skölj sedan ur inpackningen med ljummet vatten.

Proteinboosta

Torrt och slitet sommarhår behöver ofta en extra dos protein för att hålla sig i topptrim, speciellt om du är fan av värmestyling. Gör en ordentlig inpackning med proteinspray en gång i veckan. Till och med svintohår blir som nytt! En klassiker är Extreme Cat från Redken.

Styla varsamt

Att låta håret självtorka är rena semestern för ditt hår. För det sista som ditt solstressade hår behöver är, faktiskt, varma och slitsamma stylingverktyg. Kan du ändå inte låta bli fönen, plattången eller locktången, se till att du först applicerar en värmeskyddande produkt över hela håret. På så sätt tar dina hårstrån mindre stryk.

Skydda mot ytterligare sol

Se till att du använder en solhatt eller knyter en sjal över håret om du ska vara ute i solen en hel dag. Då skyddar du det bäst mot ytterligare slitage.

 

Kram, Ellen❤


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback